VERGİ AFFI VE BORÇ YAPILANDIRMAN NASIL YARARLANABİLİRSİNİZ – 2020
VERGİ AFFI VE BORÇ YAPILANDIRMAN NASIL YARARLANABİLİRSİNİZ – 2020
Milyonlarca vatandaşı borçtan kurtaracak yapılandırma düzenlemesi komisyondan geçti. 31 Ağustos 2020 öncesindeki tüm borçlar kapsama alınacak, faizler silinecek, borçlar taksitlere bölünüp kolayca ödenecek.
* Başvuru yıl sonuna kadar yapılacak
* Peşin ödemede faizin yüzde 90’ı silinecek
* Borcu isteyen 18 taksite bölecek. Ödemeler 36 ayda yapılacak
* Ödemeler prim için Ocak vergi için Şubat ayında başlayacak
YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİREN BORÇLAR
Vergi yapılandırılması dediğimiz zaman genelde sadece kazancımıza karşılık devlete ödediğimiz borç gelmektedir. Ancak bunun dışında olan farklı sebeplerden doğan borçlar da kapsam içerisine dâhil edilmiştir.
*Vergi ve Sgk Prim Borçları
*Trafik ve Köprü Cezaları
*Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi
*Belediyeleri Su Alacakları
*Yurt-Kur öğrenim kredisi borcu (Vergi dairesine iletilen)
*Gelir ve Kurumlar vergisi, KDV,ÖTV borçları
*İlan ve reklam vergisi
BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?
Borcun bulunduğu kuruma başvuru yapılacak. Vergi ise vergi dairelerine ya da belediyelere başvuru yapılacak. Prim borçları için SGK’ya başvuru yapılacak.
BORÇLAR NASIL HESAPLANACAK
Biriken borcun faizleri silinecek. Ana paraya aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak gecikme farkı eklenecek. Borçlar ilk taksitte ödenirse, bu gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek.
İLK TAKSİT NE ZAMAN ÖDENECEK
Taksit ödemeleri başvuruların bitmesiyle başlayacak. Vergi ile ilgili borçlarda ilk taksit Ocak 2021, prim borçlarında ise Şubat 2021 tarihinde başlayacak.
HACİZLER DURACAK MI
Yapılandırmaya başvurup ilk taksitin ödenmesiyle tüm adli takipler de durmuş olacak.
VERGİ BORCU SORGULAMA
Vergi borcunuzun ne kadar olduğu konusunda kesin bir bilgiye sahip değilseniz, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden ya da e-Devlet üzerinden borcunuzu sorgulayabilirsiniz. İşlemler için:
gib.gov.tr adresine girerek e-işlemler sekmesine gidin.
Borç sorgulama ve ödeme kısmına tıklayın.
Karşınıza çıkan ekrandan T.C. Kimlik numaranızı, doğum tarihinizi, annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfini ve birinci dereceden herhangi bir akrabanızın (anne, baba, eş, çocuk) T.C. Kimlik numarasını girin.
Bu adımları takip ederek tüm borç ve yükümlülüklerinizi öğrenebilirsiniz.
Bunun dışında e-Devlet’e başvurarak da vergi borcunuzu öğrenmek mümkün. Bunun için:
e-Devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Vergi Borcu Sorgulama” yazın ve gelen linke tıklayın.
Sistem otomatik olarak sizi, borcunuzun olup, olmadığı konusunda bilgilendiren bir ekrana yönlendirecek.
GSS BORÇLARI NE OLACAK
İşi olmayan, anne babasından dolayı bakılmakla yükümlü olmayan kişilerin Genel Sağlık Sigortası prim borçları için farklı bir ödeme kolaylığı sağlanıyor. Bu kişilerin sadece anaparayı ödemeleri yeterli olacak. Prim borcunun anaparasını ödeyenlerden gecikme faizi veya enflasyon farkı alınmayacak. Bu kapsamda borcu bulunanlar 30 Nisan’a kadar ödeme yapabilecek. GSS prim borcu olanlar, Nisan 2021 tarihine kadar ücretsiz olarak sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edecek.
KYK BORÇLARI NASIL ÖDENECEK?
Yapılandırma kapsamında öğrenim kredisi borçları da bulunuyor. Gençler, yapılandırma imkanıyla öğrenim kredisi borçlarını kolaylıkla kapatabilecek. Ödemeler Ocak’ta başlayacak. İsteyen peşin avantajıyla, isteyen de 36 ayda 18 eşit taksitte borcundan kurtulabilecek. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili, “Burada 3.1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar lira” dedi.
HAKAN YİĞİT – YİĞİT Mali Müşavirlik Hizmetleri 0532 157 5261 / 0505 000 7111 numaralı telefonlarımızdan ya da info@yigitmalimusavirlik.com.tr mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.